Nyitott kapuk az egyetem több karán

Egyetem

Az Állam- és Jogtudományi, a Műszaki, valamint a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar kínálatával ismerkedhettek meg a héten a középiskolások.

Nyílt napot rendezett a középiskolás diákoknak és a szülőknek január 14-én, szerdán az Állam- és Jogtudományi Kar. A képzési kínálat mellett a felvételi eljárás menetéről és a hallgatók számára elérhető szolgáltatásokról is kaphattak információkat az érdeklődők.

Szabadfalvi József dékán a tájékoztatón kiemelte: a jogi képzési terület költségtérítési díjai 25 százalékkal emelkedtek, ám a kar mindent megtesz, hogy saját erőforrásaik felhasználásával, a legjobban teljesítő hallgatók számára kedvezményt tudjanak nyújtani az önköltség összegéből. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogi asszisztens felsőoktatási szakképzés államilag támogatott helyei továbbra is nyitva állnak a jelentkezők előtt.

– Nagy örömmel mondhatom, hogy karunk az intézményeket minősítő rangsorokban igen előkelő helyet szerzett meg az elsőéves hallgatók minőségét tekintve: a felvételi pontszámokból, a nyelvvizsgák számából és a versenyhelyezésekből összeálló eredményt számba véve az országban a második legeredményesebb a debreceni jogi kar. A hallgatóknak az elméleti képzés során a joggyakorlathoz közel álló kiscsoportos foglalkozásokat is tartunk, amelyek a munkáltatói igények alapján épülnek fel, így már az egyetemi évek alatt felkészítjük a fiatalokat a munkaerőpiacon való érvényesülésre – magyarázta a dékán.

A Műszaki Kar laborlátogatásokkal, szakos tájékoztatókkal és játékokkal egyaránt várta január 15-én, csütörtökön leendő hallgatóit, akik szinte egy egész napot a karon tölthettek az ott zajló oktatási-kutatási munkával való ismerkedéssel.

A Dunától keletre egyedülálló mérnöki kínálattal rendelkezik a Műszaki Kar, ahol az építészmérnök, építőmérnök, mechatronikai mérnők, műszaki menedzser, gépészmérnök és környezetmérnök alapszak és a hozzájuk kapcsolódó mesterképzés is elérhető. Így aki a Műszaki Kart választja szeptembertől, az biztos lehet benne, hogy folytathatja tanulmányait az alapszak elvégzése után is.

– Csak megfelelő gyakorlati tapasztalattal lehet mérnök az ember, ennek érdekében az oktatásba bevonjuk az ipari szakembereket, számos gyakorlati lehetőséget biztosítunk partnereinknél a hallgatóknak. Minden szakunkhoz kiváló kutatócsoportok alakultak, melyek munkájában a hallgatóink is rész vesznek, ennek eredménye többek között az alternatív hajtású járművek építése vagy a tésztahíd-építő versenyeken való részvétel, ahol a kar hallgatói nemzetközi téren is eredményeket érnek el – mondta Szűcs Edit dékán.

A Műszaki Kar szeptembertől duális képzésben is indítja a gépészmérnök szakot, ami azt jelenti, hogy a képzési idő jelentős részét a hallgatók az ipari partnereknél, vállalatoknál teljesítik.

A Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar január 16-án, pénteken mutatkozott be a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. A hajdúböszörményi karon a legtöbben az óvodapedagógus szak iránt érdeklődtek, melyen tavaly indult először cigány/roma szakirány.

-A karunkon szerzett diploma jó elhelyezkedési esélyt nyújt a végzett hallgatóknak, hiszen képzéseinket folyamatosan igazítjuk a társadalmi igényekhez. Az óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő, a szociálpedagógia és az andragógia mellett szeptembertől egy újabb alapszakkal, társadalmi tanulmányok képzéssel is várja karunk a középiskolásokat. Idén is indul emberi erőforrás tanácsadó mesterszakunk, a felsőfokú szakképzéseink közül pedig a csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint az ifjúságsegítő szakirányokat ajánljuk – tájékoztatott Kovácsné Bakosi Éva dékán.

A nyílt napon elhangzott: a több mint 40 éves múltra visszatekintő GYFK-n minden feltétel egy helyen adott a leendő hallgatóknak a sikeres tanulmányaikhoz. Az oktatási épület mellett kollégium, gyakorló óvoda, könyvtár, étterem és sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak a campuson.

unideb.hu