Ybl-kiállítás a Főépületben

Egyetem Kultúra

Az Ybl Miklós munkásságát, épületeit bemutató kiállítás február 29-ig látható a Debreceni Egyetem Főépületében.

Első alkalommal állították ki egyben az a két részből álló nagyszabású kollekciót, melyet Budapest Főváros Levéltára a két évvel ezelőtti Ybl-bicentenárium alkalmával gyűjtött össze. A tárlaton nemcsak korabeli tervrajzokon, képeken elevenedik meg az építész életműve, de többek között paloták, szakrális épületek makettjeit is láthatja a közönség.

– A Debreceni Egyetem bölcsészkarának alapításakor, majd az 50-es és 90-es években is felvetődött művészettörténeti tanszék létrehozása, ám a mai napig nincs egységes művészettörténeti képzés, éppen ezért fontos, hogy kiállítások alkalmával ilyen területen is tájékozódhassanak a hallgatók. Az Ybl Miklós alkotásait bemutató kiállítás ebben a formában unikális, hiszen a Debreceni Egyetemen egyesítették először – mondta a kiállítás megnyitóján Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja.

Kenyeres István, a Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója elmondta, a maketteket a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának oktatói és hallgatói tervezték.

– A Nemzeti Múzeum és környezetében számos palotát és épületet tervezett Ybl, aminek épületterveit és háttér-információit mutatja be a kiállítás, a környéket az épületek között tájékozódva járhatjuk végig a tárlaton – tájékoztatott Kenyeres István.

A legtöbb eredeti Ybl-tervet a fővárosi levéltárban őrzik. A kiállításon három albumot is fellapozhatunk, melyekben korabeli fotók és tervek egyaránt láthatók. A kiállítás február 29-ig látogatható, majd áprilistól Nagyváradon mutatják be.