Modern terápiák az allergia ellen

Egyetem

Magyarországon mintegy 2 millió ember allergiás. A betegség gyerekkorban is igen gyakori, a gyerekek 15-20 százalékát érinti. A gyermekkori allergia sajátosságairól és a legújabb terápiás lehetőségekről tanácskoztak a Debreceni Egyetem szakemberei pénteken, a DAB Székházban.
Az allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer kórosan reagál egy ártalmatlan külső anyagra, antigénre. A betegség a leggyakrabban élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, állati szőrökkel, növényi pollenekkel, és bőrre kerülő kémiai anyagokkal, például a kozmetikumokkal szemben alakul ki.
Magyarországon a lakosság 15-20 százaléka szenved az allergiától. A betegek száma folyamatosan emelkedett az elmúlt 30-40 évben.
– A kutatások jelentős része arra irányul, hogy kiderítsük mi az, ami növeli az allergiás hajlamot. Az egyik ok, hogy a szervezet külső anyagokkal találkozó felszínei, a bőr, a légutak és a bélnyálkahártya érzékenyebbé, sérülékenyebbé váltak a modern életstílus hatására. Többek között a túlzott higiéne, a túl erős samponok, szappanok túl gyakori használata, a légszennyezettség, a dohányzás, illetve a túl sok antibiotikum szedése miatt gyengültek meg – tájékoztatott Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetője.

Egyes allergiatípusoknál immunterápia alkalmazásával gyakorlatilag teljesen megszüntethető a betegség, úgy, hogy az immunrendszer allergiás reakcióját toleranciává alakítják. Az immunterápia mellett léteznek modern biológiai kezelések, amelyek ugyan nem gyógyítják meg az allergiát, de a tünetek jelentősen csökkenthetők.

Gyermekkorban az atópiás bőrgyulladás, az ételallergia, az asztma és a szénanátha kialakulása a jellemző. Ételallergiában a gyermekek 5-8 százaléka szenved. Leggyakoribb kiváltó élelmiszerek a tej, tojás, földimogyoró, diófélék, búza, szója, hal és a kagylók/rákok. A diagnózis felállítása után a kezelés első lépése az azonosított vagy gyanított ételallergén kizárása az étrendből. Az allergiás reakciók pontosabb megismerése az allergén elkerülés mellett új, aktív terápiás eljárásokat eredményezett.
– A gyermekek 80-85 százaléka 6-7 éves korára kinövi az ételallergiákat. A kezelés során a tünetek elhárítása mellett a gyermekek megfelelő fejlődését és tápláltsági állapotát is biztosítani kell a jó életminőség megtartása mellett, amit napjainkban a korszerű terápiás lehetőségek biztosítanak – mondta el a hirek.unideb.hu kérdésére Nemes Éva, a DE ÁOK Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi docense.

Sajtóiroda