Csodaszoba

Csodaszobát kapott a Gyermekklinika

Egyetem

A Gyermekklinika Alapítványa ” Gyermekeinkért” alapítvány részére egy felszerelt fejlesztőszobát, úgynevezett CsodaSzobát adományozott a CsodaCsoport Alapítvány több mint 11 millió forint értékben.

A helyiségben a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök, diagnosztikai tesztek, illetve egy robotikai készülék kapott helyet. Az adományt ünnepélyesen kedden adták át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

Editke, egy koraszülőtt kislány bemutatja a Csodaszoba robotikai készülékét:

A CsodaSzobában bútorok, fejlesztő eszközök, diagnosztikai tesztek, illetve egy robotikai készülék kapott helyet, amely egy számítógép által vezérelt szenzor-alapú rendszer például a fej, a nyak, a kar, a kéz, a láb, az ujjak rehabilitációjához. Az adomány értéke meghaladja a 11 millió forintot.

Alapítványunknak ilyen nagy értékű tárgyi adományt még nem ajánlottak fel az elmúlt tíz évben. Egy olyan terápiás szobát sikerült berendezni, melynek központjában egy rehabilitációs kezelésre alkalmas robot van, ami az idegkárosodást szenvedett vagy akár neurokognitív fejlesztést igénylő gyerekek kezelésére alkalmas. Mivel tavaly indítottuk a gyermekrehabilitációs járó- és fekvőbeteg központi programot, pszichoszomatikával, pszichológiával kiegészítve, ez az az új fejlesztési irány, amit a jövőben is szeretnénk erősíteni

– ismertette Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Gyermekklinika Alapítványa “Gyermekeinkért” alapítvány kuratóriumi elnöke a keddi ünnepélyes adományátadón.

A szobát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Részlege használja fejlesztésre, különböző betegségtípusokban többek között agyvérzés, bénulás, izomsorvadás, traumás agysérülés, fej-, gerinc- vagy csigolyaműtétek, neuromuszkuláris betegségek, polineuropátia, érzéskiesés esetén. Az új robotikai eszköz használatával sokkal hatékonyabb lehet a gyerekek rehabilitációja.