Az Óbudai Egyetemen jelentették be: új pályázat indul a egyetemek nemzetközi kutatásainak támogatására

Egyetem

A HU-rizont Programot 8 milliárd forint keretösszeggel a mai napon elindítja a Magyar Kormány – közölte Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. Az Egyetemi Kutató- és Innovációs Központban tartott sajtótájékoztatón, elhangzott, hogy egy projektre 100-140 millió forint támogatás érhető el.

Az új nemzetközi kiválósági kutatási pályázatunk azt jelenti, hogy ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot. Az Európai Bizottság igaztalan, diszkriminatív és Magyarország, valamint Európa versenyképességével ellentétes döntésével szemben mi hiszünk a nemzetközi kutatási együttműködések fontosságában, ezért indítjuk útra a HU-rizont programot, melynek segítségével a magyar társadalom és gazdaság érdekei szerinti kutatásokat finanszírozzuk, úgy, hogy a partner legkiválóbb külföldi egyetemek kutatási költségeit is álljuk – húzta alá a pályázat meghirdetése kapcsán Hankó Balázs.
Az Óbudai Egyetem rektoraként büszke vagyok arra, hogy a kutatásfejlesztés és doktori képzés területén is jelentős eredményeket értünk el az utóbbi öt évben. Mindezért sokat is tettünk: megdupláztuk doktori hallgatóink ösztöndíját, és ezenfelül kiegészítő támogatást biztosítunk. A nemzetközi doktorandusz hallgatók száma dinamikusan növekszik, közös doktori programokat indítunk amerikai, angol, kínai, japán, vietnámi egyetemekkel. Azon dolgozunk, hogy a sportkarrier is pontot érhessen a doktori képzésben – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente.
A magyar kutatók nemzetközi kapcsolatrendszerét támogató program bejelentésének időpont- és helyszínválasztása nem volt véletlen. Az Óbudai Egyetem ad ugyanis otthont május 3-tól a hazai doktori hallgatók legnagyobb rendezvényének, a Tavaszi Szél Konferenciának, amelynek programját Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke ismertette.

A Hu-rizont Programról

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIl) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak. A HU-rizont Program a gyakorlatban is hasznosítható eredmények elérésének követelményével társul, és innovatív megoldások kidolgozásával segíti a magyar egyetemek piaci szemléletének erősödését és nemzetközi.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyerhető támogatás a kutatás-fejlesztési projektek teljes költségvetését a magyar intézmények és a társult partnerekként bevont külföldi résztvevők költségeit egyaránt fedezi. A pályázatokat 2024. július 5-ig lehet benyújtani.

A pályázati felhívás elérhető az NKFI Hivatal honlapján:
https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/hu-rizont-nemzetkozi-kivalosagi-kutatasi-egyuttmukodes-2024-123-hu-rizont

Óbudai Egyetem