Percenként 200 oltást adnak be az Egyesült Királyságban

Európa
Koronavírus

Percenként kétszáz embert oltanak be a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít az ötmillióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját – mondta csütörtökön a brit belügyminiszter.

Priti Patel a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy a brit kormány a sokszorosára emeli a járvány megfékezését célzó előírások megsértőire kiróható pénzbírságot.
A miniszter elmondta: a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta csütörtök estig 4 973 248-an kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Az egészségügyi minisztérium a sajtótájékoztatóval egy időben ismertetett napi összesítésében közölte, hogy a második dózisban 464 036-an részesültek.

Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít az 5,5 millióhoz.
A szaktárca csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 37 892 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A korábbi hetekben szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyságban.

Csütörtök az ötödik olyan nap egymás után, amikor 40 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel.

A szaktárca új adatai szerint a csütörtökön zárult egy hétben 283 392 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 87 447-tel, 23,6 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – csütörtökön 1290 páciens haláláról érkezett jelentés.

A csütörtöki adatsort is figyelembe véve eddig 94 580-an haltak meg az Egyesült Királyságban az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

Ugyanakkor már valamelyest csökken a Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma, követve az új fertőzések számának csökkenését. Az egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az e hét elején véget ért egyhetes időszakban 28 362 pácienst szállítottak kórházba, 320-szal, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Priti Patel belügyminiszter a csütörtöki sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ország még nem jutott túl a bajon, és továbbra is elengedhetetlen a járvány megfékezését célzó intézkedések maradéktalan betartása.

Patel közölte: ennek érdekében a kormány az eddigi 200 fontról 800 fontra (325 ezer forintra) emeli például az olyan házibulik rendezéséért kiszabható pénzbüntetést, amelyeken tizenötnél többen vesznek részt.

Ismétlődő kihágás esetén minden egyes alkalommal az előző bírság kétszeresét kell fizetni, egészen addig, amíg a büntetési összeg el nem éri a 6400 fontos (2,6 millió forint) kiszabható felső határt.
Mindemellett érvényben marad az a rendelkezés, amelynek alapján 10 ezer fontig (több mint 4 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatók a 30 fősnél nagyobb illegális rendezvények szervezői.

Vin Diwakar, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) londoni orvosigazgatója a csütörtök esti sajtóértekezleten a korlátozások megsértőit azokhoz hasonlította, akik a második világháború légitámadásainak idején elrendelt elsötétítések alatt lámpát gyújtottak. “Ők nemcsak saját magukat és házukat, de az egész utcát, az egész helyi közösséget veszélybe sodorták”, csakúgy, mint a mostani előírások megszegői – fogalmazott Diwakar professzor.