Mit kell tudni karikagyűrű-választás előtt?

Gazdaság

Karácsonykor megkérték a kezed és úgy érzed, hogy lassan ideje elkezdeni szervezni az esküvőt? Lehet, kicsit szűk lesz az időkeret, de a legfontosabbakat érdemes mielőbb elintézni, akárcsak az egyedi ötletek megvalósítását, hiszen enélkül biztosan kicsúsztok az időből. A karikagyűrű kiválasztása méltatlanul a lista végére csúszik, pedig az egyik legfontosabb eleme az esküvőnek. Lássuk, hogy mit is kell tudni a karikagyűrű kiválasztása előtt!

Mik a legfontosabb szokások a karikagyűrűvel kapcsolatban?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mikor, melyik ujjunkon hordjuk a gyűrűket? Bár kőbe vésett válasz nincs, a hagyományos felállás az, hogy az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűsujján viselik a menyasszonyok. A karikagyűrű ezzel szemben a szertartás után a jobb kéz gyűrűsujján kap helyet. Ha ugyanazzal a gyűrűvel történik az eljegyzési is, akkor először a bal kézre kerül, majd később a jobbon lesz a végleges helye. Ettől persze el lehet térni az egyéni preferenciák szerint, hiszen nem mindenkinek kényelmes vagy épp viselhető a hagyományos módon a karikagyűrű. Ez a gyűrű általában egy szolid, aránylag dísztelen darab.

Az eljegyzési gyűrű hagyományosan egy kövekkel díszített darab, ami a lánykérés során a bal kéz gyűrűsujjára kerül, és a későbbiekben is maradhat ott. Ebben a kérdésben jellemzően a menyasszony dönt, hogy hagyja-e a bal kéz gyűrűsujján vagy épp átteszi a szertartás után a jobb kezére, mintegy kísérőgyűrű jelleggel. Sőt vannak, akik annyira vigyáznak rá, hogy inkább egy díszdobozban elhelyezik egy biztonságos helyen. 

Az aktuális trendek és a hagyományok

A karikagyűrű divatja is változik az évek során, akárcsak a menyasszonyi ruháké és a lakodalmak nagysága. Nem lehet egy bizonyos üdvözítő megoldást találni, hiszen mindenkinek más az ízlése és ebből kifolyólag mást álmodott meg karikagyűrűk terén is. Azt azért nagyjából összefoglalhatjuk, hogy a karikagyűrűk jellemzően aranyból készülnek, bár ma már egyre nagyobb teret hódít a sárgaarany mellett a fehér- és a vörösarany is. Sőt ezeket akár kombinálhatjuk egy-egy gyűrűn belül is. 

Mivel nem kötelező, hogy a karikagyűrűk egyformák legyenek, így a hölgyek legtöbbször élnek vele, hogy a női karikagyűrűben helyet kapjon egy vagy több kis drágakő. Ilyenkor a feleknek mindenképp szükséges, hogy tudjanak kompromisszumot kötni, hiszen egy életen át fogják viselni a kiválasztott karikagyűrűt. 

Ha még nem találtad meg a megfelelő darabot, akkor mindenképp nézz körül az Ékszerpalota oldalán, ahol szebbnél szebb eljegyzési és karikagyűrűk várják, hogy a kedveseddel egymás ujjára húzzátok őket. Ne feledjétek el, hogy idejében el kell kezdeni a készülődést, hogy biztosan mindenre jusson idő!