Hogyan zajlik a homokszűrés az öntözőrendszeren belül?

Gazdaság

A legtöbb öntözőrendszer a megfelelő kiépítést követően nem okoz csalódást a működése során. Nem szükséges felügyelnünk, teljesen automata módon kapcsol ki és be. De feltehető a kérdés, hogy mi van akkor, “ha homok kerül a gépezetbe”? Nos, a következő cikkben erre a kérdésre is választ kaphatsz.

A homokszűrő valós szerepe

A szűrőkről már mindenki hallott, ezek azok az alkatrészek, amelyek lehetővé teszik a víz tisztítását, s kiszűrik a különféle szennyeződéseket a rendszerből. Miért is fontosak ezek az öntözőrendszerben? Nos, a csövek, fúvókák, szelep, porlasztók szempontjából kiemelten fontos, hogy védve legyenek a szemcsékkel szemben, amelyek kopást és eltömődést is okozhatnak. 

Ma már kaphatóak olyan szűrők, amelyek közvetlenül az intézmények vízhálózatára csatlakoztathatóak. Ezek segítségével megszűrik az ivóvizet, így az emberi fogyasztásra is alkalmas lesz. 

Amikor a növények öntözéséről van szó, ez esetben nem kellenek ilyen minőségű szűrők. Az öntözőrendszerekben a szűrők legfőbb szerepe, hogy meggátolják a lebegő szennyeződések vagy homokszemek okozta eltömődést. 

Szűrőtípusok

A szűrőket számos méretben és típusban beszerezhetjük. A szűrőbetétek is többnyire kivehetőek és tisztíthatóak. A méret kiválasztása során a legfontosabb szempont, hogy mekkora a szűrendő vízmennyiség és mekkora az öntözendő terület. Az automata öntözőrendszerekben hálós és lamellás szűrőket alkalmaznak. Az előbb említettek leginkább a vezetékes és kútvíz szűréséhez, míg az utóbb felsoroltak a tavak vízének tisztítását segítik. 

A hálós szűrők egyik jellegzetes változata a homokszűrő, amelyet hidrociklonoknak is nevezhetünk. Az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai kiegészítő kellékei között te is megtalálod a számodra ideális változatot! 

A homokszűrő jelentősége

A vezetékes víz szennyeződései közé tartozik többek között a homokszemcse, illetve a csőrendszerből bekerült mikrodarabok. 

A kútvízben ugyanakkor szintén fellelhetőek a homokszemcsék, s ez esetben már növényi részecskékkel is bővül a szennyeződések köre. Sokan azonban még mindig ez utóbbit preferálják a klóros, vezetékes ivóvíz helyett. 

Természetesen ezek kivédhetőek a megfelelő méretű szűrővel, azonban időnként ezen eszközöket is karbantartás alá kell helyezni. Csapvizes öntözés esetében elég évente kétszer, a téliesítés és a tavaszi újraindítás előtt megtenni ezt. A kútból történő öntözésnél már viszont a víz tisztasága és minősége határozza meg a karbantartás gyakoriságát. 

Amennyiben úgy érzed, elakadtál valahol, ne habozz szakembertől segítséget kérni a témában!