Low-impact edzések akár otthon is

Sport

A mozgás mindenkinek jót tesz, akár sportként, akár kikapcsolódásként végezzük. Ez egy teljesen általános megállapítás, viszont korántsem mindegy, hogy csináljuk. Számtalan tényező befolyásolja azt, hogy pozitív, vagy éppen negatív (például sérülés) élettani hatást váltunk ki vele.

Már a mozgást végző neme is meghatározó. A férfiak és a nők gyakran teljesen eltérő gyakorlatokat végeznek az edzés során, a közös halmazba sorolható gyakorlatok száma viszonylag kevés. Ezért látunk kevés megtermett férfiembert taposógépen steppelni, és hölgyeket fekvenyomni. Természetesen kivételek itt is vannak, hiszen az adottságaink igen eltérőek lehetnek.

A másik fontos tényező az életkor. A mozgás ugyan kortalan, mégis nagyjából következtethető, hogy milyen korosztály mászik sziklát, és milyen korosztály preferálja inkább a könnyed esti sétákat.

A mozgásigény pedig az a komponens, ami szinte mindent képes felborítani a fentiek amit a fentiekben említettünk. Van úgy, hogy a kanapén heverésznek olyan életerős emberek, akikről azt gondolnánk, hogy hiperaktívak, de valójában nagy szükségük lenne tudatos és rendszeres testmozgásra, és fordítva.

Az aktuális egészségi állapot és a testsúly is fontos gátja, vagy akár motiválója lehet a különféle mozgásformáknak. Itt jön képbe a választott edzés intenzitása, volumene és azon belül is az edzéstípus jellege, azaz az ún. low-impact és a high-impact edzés.

Intenzitás, volumen

Az edzés volumene valójában egyfajta munkamennyiség, amit kitűztünk célként, és szeretnénk elérni az edzés során. Ha például összesen 1 000 kg-ot mozgatunk meg az edzés során, de nem fejlődünk, akkor emelni kell a volumenen, azaz az edzés intenzitásán. Duplázzuk meg, legyen az egyszerűség kedvéért 2 000 kg a tervezett volumen. Ezt több módon is elérhetjük, attól függ, hogy mennyire daraboljuk fel az edzést. Legegyszerűbben a klasszikus fekvenyomással vezethetjük le. (Figyelem, a példák direkt sarkítottak, szélsőségesek lesznek!) Az edzés intenzitásán a mozgás pörgősségét értjük. Ha dinamikus, gyorsabb mozgássorozatot végzünk, hosszabban, magas ismétlésszámmal, rövid pihenőkkel, akkor az magas intenzitású. Például fekvenyomunk, 10 kg-mal két százas sorozatot, egy perc pihenővel. Így meg is van a 2 000 kg megmozgatása. Az más kérdés, hogy edzés utáni nem biztos, hogy fel tudjuk majd emelni a kulacsunkat. Ha lassabban végezzük a gyakorlatokat, több pihenővel, alacsony ismétlésszámmal, akkor az intenzitás is alacsony. A példa kedvéért: 1 000 kg-ba belenyomunk kettőt. El is értük pikk-pakk a kívánt volument. Tehát az adott cél eléréséhez alkalmazott ismétlésszám és pihenőidő variálása adja az intenzitást. Na jó, de azt még mindig nem tudjuk, hogy mi az az impact?

Az impact

A szó magyarra fordítva durván azt jelenti: hatás, becsapódás, ütődés. Ez az adott mozgásforma testünkre gyakorolt terhelését jelenti. Megkülönböztetünk high-impact, és low-impact mozgástípusokat. A high-impact jellegű mozgásformák többnyire magas intenzitású, aerob típusú sportokat takarnak. Ilyen például a futás, vagy az ugrókötelezés. Ezeknél a sportoknál minden mozdulatnál a földhöz csapódik a láb, a csontok, izmok, ízületek folyamatos, intenzív terhelésnek vannak kitéve. Remek, hatékony edzésformák, de sajnos nem mindenkinek. Alacsonyabb edzettségi szintű, fogyni vágyó embereknek nem ajánlott. A fokozatmentes, intenzív terhelés, és a túlsúly kombinációja magában hordozza a folyamatos sérülésveszélyt. Ha hosszú kihagyás után (például baleset, betegség miatt), újra mozogni szeretnénk, más, finomabb módszert után kell néznünk. Nem érdemes ezekkel kezdeni, mert a high-impact edzésekre először fel kell készítenünk a testünket.

A low-impact edzés

Ezek a mozgásformák ugyanúgy alkalmasak zsírégetésre, és izomépítésre egyaránt, ugyanakkor kímélik a testünket. Az úszás lehet alacsony intenzitású, vagy akár fel is pörgethetjük magasra, akkor is low-impact mozgás lesz. Az elégetett kalóriákat, és számtalan egyéb adatot nyomon követhetjük egy vízálló aktivitásmérővel. Az evezés szintén ebbe a mozgás csoportba tartozik. Szinte minden nagyobb izomcsoportot megmozgat, minimális sérülésveszély mellett. Ha nincs lehetőségünk mindezt vízen, a természetben űzni, egy jól megválasztott evezőgéppel akár otthon is edzhetünk. A gyártók ügyelnek arra, hogy ne csak kényelmes legyen a gépek használata, hanem csendes is, ugyanakkor összecsukhatóak legyenek a könnyebb és praktikusabb tárolás érdekében. Az elliptikus tréner remek „ugródeszka” a futás felé. Folyamatos aerob mozgást biztosít, különféle edzésprogramok (intenzitás) keretében, amit akár a tévé előtt is végezhetünk. Ez is low-impact edzés, hiszen a láb mindvégig a talajon, azaz a gépen van. A kettlebell súlyzók helyigénye a legminimálisabb, és szintén tökéletesek otthoni low-impact edzésekre. Segítségükkel akár tekintélyt parancsoló izomzatot is építhetünk, a sérülésveszély kockázata nélkül! Ha már felkészült a testünk, variálhatjuk is bátran a low- és high-impact edzéseket! (x)