Makói fiatalok nyerték a Zsebpénzügyes vetélkedő első online megrendezett döntőjét

Helyi hírek

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium csapata nyerte a 2020-as Zsebpénzügyes vetélkedőt, melynek döntőjét a járvány miatt a hagyományos, decemberi időpontról április 26-ra halasztották a szervezők. A középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőre idén is rekordszámú, több mint 180 iskola diákjai jelentkeztek, akik ősszel három online fordulóban mérték össze pénzügyi tudásukat.

Több felmérés eredménye is megerősíti, hogy a mostani tízen- és huszonéves generáció máshogy áll a pénzügyekhez, mint a korábbi nemzedékek: fontosabbnak tartják az öngondoskodást, a hosszú távú tervezést, pénzügyeik kézbentartását. A középiskolásoknak szóló Zsebpénzügyes vetélkedőt idén negyedik alkalommal rendezte meg az Intrum. Az idei versenyre ismét rekordszámú iskola jelentkezett, október elejéig 181 magyarországi és határon túli oktatási intézményből összesen 913 csapat regisztrált. A vetélkedőn három online fordulóban választották ki a legjobb 8 csapatot, akik hagyományosan egy élő döntőben, neves szakmai zsűri előtt mérték volna össze tudásukat – a pandémiás helyzet miatt azonban a negyedik fordulóra online került sor.

„A járványhelyzet miatt idén nem rendezhetünk olyan nagyszabású döntőt, mint amivel a korábbi versenyeket zártuk, de ez nem kisebbíti azt, amit elértek a diákok, hiszen egy olyan rendkívüli, kihívásokkal teli időszakban kellett helyt állniuk és felkészülniük, amire korábban nem volt példa.” – mondta Felfalusi Péter, az Intrum Magyarország vezérigazgatója és a zsűri elnöke.

Mivel a 2020-as Zsebpénzügyes decemberi döntőjét a koronavírus miatt nem lehetett megrendezni, így a szervezők az eseményt idén áprilisra halasztották. A körülmények azonban sajnos nem javultak, így kénytelenek voltak a végső megmérettetést az online térbe áthelyezni. A fináléba jutott nyolc csapat azonban így is izgatottan és hatalmas lelkesedéssel készült a nagy napra. Ez nem is véletlen, hiszen – bár a prezentációjukat saját városukból tartották meg élőben – a szervezők a jövő technikáját is segítségül hívták számukra. A csapatok tagjai ugyanis a legmodernebb eszközöknek köszönhetően hologramként jelentkeztek be a zsűri elé, hogy tudásukkal meggyőzzék őket. Ezt a nem mindennapi eseményt a Zsebpénzügyes Facebook oldalán élő streamben tudták követni az érdeklődők. A teljes verseny felvétele, természetesen utólag is megtekinthető a  https://www.facebook.com/zsebpenzugyes oldalon.

Vidéki iskolák voltak túlsúlyban a döntőben

A Zsebpénzügyes verseny első fordulója októberben ért véget, ennek során egy online alkalmazáson keresztül mérhette fel pénzügyi tudását 913 csapat, azaz közel 2400 diák és 234 felkészítő tanár. Ezt a fordulót két további online kör követte, a harmadik forduló végén pedig kiderült az is, hogy kik vehettek részt az idén, online megrendezett döntőn. A legjobb nyolc csapat közé jutottak idén a budapesti Hunfalvy János két tanítási nyelvű gimnázium diákjai, két-két csapat jutott a döntőbe az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumból és a szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumból, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumnak pedig három csapata is a legjobb nyolc közé került.

A döntőben a csapatoknak egy komplex pénzügyi problémára kellett kidolgozniuk a saját megoldásukat, amelyek közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. Az idei zsűribe ismét olyan személyeket hívtak meg a szervezők, akik kiemelkedő eredményeket értek el a pénzügyekkel kapcsolatos szakmájukban, bár az utolsó pillanatban a gyorsan változó világunk ezt a névsort is átszabta kissé: Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője, akinek csapata a közelmúltban a Számlázz.hu akadémia elindításával és a Szerethető Munkahelyek díj elnyerésével tűnt ki. Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, egyben a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja; Pál Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense és Kertész György az Eurolex Consulting ügyvezetője.

A legjobbnak járó elismerést a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium „Crazy_Blondies” fantázianevű csapata, Szabó Regina, Tóth Vivien és Molnár Ágnes nyerte el, akik 1-1 laptopot kaptak kiváló teljesítményükért. Felkészítő tanáruk Pipisné István Ildikó. A második helyezett az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium csapata – Bartók Boglárka, Révész Patrícia és Kovács Alexandra 1-1 tabletet nyert. Felkészítő tanáruk: Koós Richárd. A harmadik helyezettek szintén a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumból kerültek ki, akik szintén Pipisné István Ildikó tanítványai: Lakatos Virág, Bernát Brigitta és Asztalos Amanda, akik 1-1 okostelefonnal lettek gazdagabbak.

“A versenyben motivált minket az egyetértés a csapatmunka. Az elmúlt pár hónap alatt a feladatok megoldásához sok információgyűjtést kellett végeznünk, ami növelte a tudásunkat. A Zsebpénzügyes vetélkedő miatt el tudjuk képzelni, hogy a gazdasági szakmát válasszunk. – nyilatkozták a verseny után a makói csapat örömittas tagjai”

A dobogós diákok, valamint az őket indító iskolák is értékes tárgyi nyereményeket nyertek, illetve a verseny résztvevői összesen mintegy 6 millió forintnyi nyereményt vihettek haza. A döntőben résztvevő fiatalok mindegyike ajándékcsomagot kapott, a dobogós csapatokat indító iskolák pedig 1-1 digitális táblával és projektorral lettek gazdagabb. Az összes döntőbe jutott csapat egy-egy projektort is elvihetett, emellett idén egyedülálló módon mindkét különdíjat (3D nyomtatót, illetve 15 darab iskolai számítógépet) az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium nyerte, akik amellett, hogy 2 csapattal is képviseltették magukat a döntőben, ők nevezték a legtöbb csapatot is, továbbá a legtöbb csapatot a második fordulóba bejuttató intézmény is ők lettek.