Porig égette volt élettársa házát az ebesi férfi

Helyi hírek

Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség rongálás bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a szakítást követően egy éjszaka felgyújtotta a sértett házát.

A vádlott és a sértett a bűncselekmény elkövetését megelőzően élettársak voltak, az asszony tulajdonát képező ebesi házban laktak. Az együttélés ideje alatt a sértett többször szóvá tette a vádlott életvezetését és féltékenykedését, majd 2019. november 17-én felszólította a férfit, hogy költözzön el tőle. A vádlott azonban a családi házból nem költözött ki, ezért a sértett az Ebesen élő édesanyjához ment.

2019. november 19-én a nap folyamán a vádlott több szórakozóhelyen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd 23:00 óra körüli időben elment a sértett házához, ahol meggyőződött arról, hogy az asszony nem tartózkodott az ingatlanban. A férfi a ház melléképületéből elővett két 20 literes gázolajat tartalmazó kannát, azokat bevitte a házba és két helyiségben a gázolajat szétlocsolta, majd meggyújtotta.

A tűzben a lakóház teljes terjedelmében leégett a benne lévő berendezési tárgyakkal és ingóságokkal együtt.

A tüzet észlelő egyik szomszéd haladéktalanul értesítette a tűzoltókat és a sértett házán lévő gázfőcsapot elzárta.

A vádlott cselekménye során a szomszédos családi házak, illetve melléképületek nem voltak közvetlen veszélyben, illetve emberi élet, testi épség sem került közvetlen veszélybe. A szomszéd közbeavatkozása miatt gázrobbanás veszélye sem fenyegetett.

A férfi cselekményével közel 11.000.000,- Ft kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg. A sértett az eljárás során polgári jogi igényét előterjesztette a vádlottal szemben, illetve kérte volt élettársa büntetőjogi felelősségre vonását.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottat börtönbüntetésre ítélje és mellékbüntetésként tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Továbbá indítványozta, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt.