Megnyitja kapuit a Bényi Árpád-terem virtuális galériája

Kultúra

Minden érdeklődőt hívunk március 29-én (vasárnap) 16 órától a Töredékek és gondolatok Ákos bácsival című tárlatvezetésre.

80 év és 12 nap. Így kommentálta László Ákos grafikusművész a Töredékek című kiállítás apropóján készült születésnapi beszélgetését, amelyet már a koronavírus miatt bezárt Bényi Árpád-teremben készített el Tóth András kulturális menedzser, Bodnár Gábor és Mensáros Bence műszaki munkatársak.
Hiánypótló tárlatvezetést kapunk a Mestertől, amely március 6-án még soha nem látott nagy érdeklődés mellett nyílt meg a debreceni Kölcsey Központban. Akkor senki nem sejtette, hogy ebből a hatalmas és páratlanul gazdag életműből  valóban csak töredék idő jut a megcsodálására! Nem azért, mert a szervező nem szerette volna minél több embernek megmutatni, hanem mert bekövetkezett az, amire senki nem gondolt, még legrosszabb álmában: a világ bezárta a kapuit, rádöbbentve minket arra, hogy “…mégis csak egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam…”
A kiállítás ugyanis a Kölcsey Központhoz hasonlóan a járványhelyzet miatt bezárta kapuit és a valóságban ma már nem látogatható.
Ezért a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. március 29-én (vasárnap) délután 4 órától minden kedves pályatársat, tisztelőt, rajongót meghív a Kölcsey Központ facebook oldalán keresztül egy rendhagyó eseményre, amikor Ákos bácsi kezünket megfogva, lelkünket megérintve  virtuálisan végig vezet a tárlatán. Együtt nevethetünk, együtt sírhatunk, együtt elmélkedhetünk a művésszel, csodálva Ákos bácsi hatalmas intellektusát és emberi bölcsességét.
Műsorvezetőnk pedig a képzeletbeli találkozásban Szénási Miklós irodalmár, újságíró, a Dehir.hu főszerkesztője lesz, aki gondolataival és intuitív zenéjével teszi még komplexebbé az élményt.
Várunk mindenkit március 29-én 16 órától – az eredetileg tervezett  “Zenés beszélgetésen László Ákossal” című esemény időpontjában a “karosszékben”, a Kölcsey Központ facebook oldala előtt!
Aki pedig szeretné egyenként is megcsodálni László Ákos grafikusművész képeit, erre is lehetősége lesz a Kölcsey Központ honlapján ugyanebben az időpontban megnyíló képtárban.
És annak aki megteheti, üzenjük! #maradjotthon #debrecen