Paul Whelan továbbra is orosz börtönben marad

Világ

Óriási csalódottságról beszélt egy interjúban az Oroszországban kémkedés vádjával elítélt Paul Whelan, miután kimaradt abból a fogolycsere-megállapodásból, amely biztosította Brittney Griner amerikai kosárlabdázó elengedését.

Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos néhány órával azután adott telefonos interjút oroszországi börtönéből a CNN hírtelevíziónak, hogy Joe Biden elnök hivatalosan bejelentette a sportoló szabadon bocsátását, amiért cserébe az Egyesült Államok az orosz fegyverkereskedő Viktor Butot engedte ki a börtönből.

Whelan kijelentette, hogy örül Griner kiszabadulásának, de jelezte, meglepődött azon, hogy ő kimaradt a megállapodásból. Elmondása szerint abban a hitben hagyták, hogy a dolgok a megfelelő irányba haladnak a kormányok közötti tárgyalásokon, és hamarosan történik valami. Csalódottságról beszélt, mert nem tettek többet az ő elengedése érdekében. Emlékeztetett: hamarosan négy éve lesz annak, hogy letartóztatták. “Egy olyan bűncselekményért tartóztattak le, ami soha nem történt meg, és nem értem, miért ülök még mindig itt” – hangoztatta.

Biden elnök csütörtök reggeli nyilatkozatában közölte: az “Egyesült Államok soha nem fogja feladni”, hogy Paul Whelan szabadon bocsátását is elérje. Hozzátette: Whelan ügyét az orosz fél, “illegitim módon”, elkülönítve kezelte a Grinerről szóló alkutól. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának csütörtöki sajtóbeszélgetésén magas rangú tisztségviselők arról számoltak be, hogy az amerikai tárgyalófél számára néhány hete világossá vált, hogy Oroszország kizárólag a kosárlabdázó szabadon engedésére hajlandó, cserébe Viktor But orosz fegyverkereskedőért, akit 2011-ben terrorizmus támogatása vádjával ítéltek 25 év börtönre az Egyesült Államokban. Úgy fogalmaztak, nem személyek közötti választásról volt szó, hanem arról, hogy vagy elfogadják a sportoló elengedését, vagy senkit nem sikerül hazahozniuk.

Whelant 2018-ban tartóztatták le az orosz hatóságok Moszkvában kémkedés vádjával, és 2020-ban 16 év börtönre ítélték. A büntetést egy fegyházban tölti Moszkvától 8 órányi autóútra. Az Egyesült Államok szerint a férfit jogtalanul tartják rácsok mögött, a külügyminisztérium többször hangoztatta, hogy Oroszország nem tudta alátámasztani a kémkedés vádját. A fogolycsere lebonyolítása miatt a republikánusok aggályaikat hangoztatták. Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője a FoxNews hírtelevíziónak adott interjúban azt vetette fel, hogy vajon Viktor But elengedése, akit a “halál kalmáraként” emlegetnek kiterjedt fegyverkereskedői tevékenysége miatt, nem túlságosan nagy ajándék-e Oroszországnak.